Zamyslenie na deň 21.11.2016

IZAIÁŠ 56,1-8

1  Takto vraví Hospodin: Zachovávajte právo, konajte spravodlivo, lebo moja spása je blízko, už príde, a moja záchrana už sa zjaví.   2  Blahoslavený je muž, čo tak koná, a človek, čo sa toho drží: pred znesvätením zachováva sviatočný deň, chráni si ruku, aby nepáchala nijaké zlo.   3  Nech nehovorí cudzinec, ktorý sa pripojil k Hospodinovi: Hospodin ma celkom oddelí od svojho ľudu! A nech nepovie eunuch: Ajhľa, som suchý strom!   4  Lebo takto vraví Hospodin eunuchom, ktorí zachovávajú moje sviatočné dni odpočinku, volia si to, v čom ja mám záľubu, a držia sa mojej zmluvy:   5  Vo svojom dome a medzi svojimi múrmi dám im pomník a meno lepšie, ako sú synovia a dcéry. Večné meno im dám, ktoré nebude vytreté.   6  A cudzincov, čo sa pripoja k Hospodinovi, aby Mu slúžili a milovali meno Hospodinovo, aby sa stali Jeho služobníkmi, všetkých, ktorí chránia sviatočný deň pred znesvätením a držia sa pevne mojej zmluvy,   7  zavediem na svoj svätý vrch a poteším ich vo svojom dome modlitby. Ich zápaly a zábitky budú obľúbené na mojom oltári, lebo môj dom sa bude volať domom modlitby pre všetky národy.   8  Výrok Hospodina, Pána, ktorý zhromažďuje rozptýlených Izraela: K jeho zhromaždeným zhromaždím mu ešte ďalších.


Spása je pre všetkých. Izraeliti sa vracajú z babylonského zajatia. Situácia v Jeruzaleme je úplne iná, ako si predstavovali. Prehlbujú sa medzi nimi rozpory, čo súviselo so sociálnou situáciou i stavbou chrámu. Príčinou hádok sú aj cudzinci a eunuchovia, ktorí boli vylúčení zo služieb v chráme, a tak aj – podľa chápania Izraelitov – z Božieho požehnania. Prorok Izaiáš preto kladie v týchto veršoch dôraz na to, že Božia spása je pre všetkých. Dôležité je konať právo, zachovávať spravodlivosť, zachovávať sviatočné dni odpočinku, voliť si to, v čom má Boh záľubu a držať sa Jeho zmluvy. Pre Pána Boha je podstatné, či človek takto koná, aké je jeho srdce vo vzťahu k Nemu i k blížnemu, a nie jeho vonkajší výzor. On túži prijať do Svojho kráľovstva všetkých, ktorí Ho hľadajú s úprimným srdcom a chcú s pomocou Ducha Svätého meniť svoje životy.
Autor: Mária Kováčová
Pieseň: ES 643


Veľké sú skutky Hospodinove, hodné skúmania všetkými, ktorí majú v nich záľubu. Žalm 111,2

Všímajte si ľalie, ako rastú, nepradú a netkajú; a hovorím vám, že ani Šalamún v celej svojej sláve neobliekal sa tak ako jedna z nich. Lukáš 12,27


ŽIDOM 12,18-25 :: MODLÍME SA ZA: RYKYNČICE (HO)