Zamyslenie na deň 2.9.2021

Aggeus 1,1-15

 1 V druhom roku kráľa Dária, v šiestom mesiaci, v prvý deň mesiaca prostredníctvom proroka Aggea zaznelo Hospodinovo slovo judskému miestodržiteľovi Zerubábelovi, synovi Šealtiélovmu, a veľkňazovi Józuovi, synovi Jócádakovmu: 2 Takto hovorí Hospodin mocností: Tento ľud vraví: Ešte neprišiel čas stavať dom Hospodinov. 3 Potom zaznelo slovo Hospodinovo prostredníctvom proroka Aggea takto: 4 Vám už nastal čas bývať v obkladaných domoch, zatiaľ čo tento dom je v troskách? 5 Teraz však takto hovorí Hospodin mocností: Povážte, ako sa vám vodí. 6 Sejete mnoho, a zvážate málo; jete, a nenasycujete sa; pijete, ale nemáte dosť; obliekate sa, a nezohrejete sa; kto dostáva mzdu, dáva ju do deravého mešca. 7 Takto hovorí Hospodin mocností: Povážte, ako sa vám vodí. 8 Vystúpte do hôr, dovezte drevo a stavajte dom; obľúbim si ho a budem oslávený, hovorí Hospodin. 9 Očakávali ste mnoho, a je z toho málo; keď ste to doviezli domov, ja som to odfúkol. Prečo? hovorí Hospodin mocností. Pre môj dom, ktorý je v troskách; ale každému z vás ide len o jeho dom. 10 Preto nebesá nad vami odopreli rosu a zem odoprela úrodu. 11 Privolal som suchotu na zem a na vrchy, i na obilie a na mušt, na olej a na všetko, čo vydáva zem, na človeka i na dobytok, a na všetko, čo sa získava rukami. 12 Zerubábel, syn Šealtiélov, a veľkňaz Józua, syn Jócádakov, a všetok ostatný ľud poslúchli hlas Hospodina, svojho Boha, a slová proroka Aggea, lebo ho poslal Hospodin, ich Boh, a ľud sa bál Hospodina. 13 Hospodinov posol Aggeus takto prehovoril k ľudu v zmysle posolstva Hospodinovho: Ja som s vami, hovorí Hospodin. 14 Potom Hospodin povzbudil ducha judského miestodržiteľa Zerubábela, syna Šealtiélovho, ducha veľkňaza Józuu, syna Jócádakovho, a ducha všetkého ostatného ľudu, a dali sa do práce na dome Hospodina mocností, svojho Boha, 15 dvadsiateho štvrtého dňa šiesteho mesiaca.


Obnova. Spisovateľ A. S. Exupéry napísal knihu, ktorej dal názov Citadela. Pripomína mi to katedrálu – ale nie stavbu z kameňa, ale svet ľudí. Uvedomil som si, že niečo podobné vlastne urobil Pán Ježiš. Centrom Jeho pozornosti nebol chrám z kamenných kvádrov, ale svet ľudí, ich spoločenstvo. Prišiel obnoviť spoločenstvo ľudí, ktoré bolo zničené hriechom. Tak píše apoštol Peter: „Pristupujte k Nemu, živému kameňu, ľuďmi zavrhnutému, ale Bohom vyvolenému a vzácnemu, a aj vy sami ako živé kamene budujte sa na duchovný dom“ (1Pt 2,4-5). Katedrálu. – – Kým v Starej zmluve bol dominantný chrám, pre Ježiša sa chrámom stalo spoločenstvo ľudí. Našiel ho v ruinách. Pozrel na zástupy a videl ich „ako ovce, ktoré nemajú pastiera“. Obnovu začal na Golgote, a potom vo veľkonočné ráno, a napokon na Svätodušné sviatky. A pokračovanie obnovy sveta, ako spoločenstva ľudí, zveril učeníkom, aj tým ďalším a ďalším až po nás. Preto proste Otca, aby posielal pracovníkov… – – Sme pozvaní k obnove citadely – úžasného spoločenstva ľudí. Občas sa nám zdá, že to stojí priveľa. Že na to nemáme. Že každý od nás niečo chce. Hospodin aj nám hovorí: „Nebojte sa, Ja som s vami!“
Modlitba: Ďakujem, Bože, že som súčasťou Tvojho chrámu, živého chrámu. Odpusť, že Ťa radšej chcem obmedziť na nejaké miesta. Veď ma Tvojím Duchom, očisťuj ma, nech som Tvojím dobrým chrámom a vykonáš cezo mňa Tvoje dobré veci. Amen.
Pieseň: ES 205
Autor: Jozef Grexa st.


Kto je ten človek, ktorý sa bojí Hospodina? Ukáže mu cestu, ktorú si má vybrať. Žalm 25,12

Pavol píše: Modlím sa, aby vaša láska čoraz väčšmi rástla v poznaní a v každej skúsenosti. Filipanom 1,9


Skutky apoštolov 4,32-37 :: Modlíme sa za: Pukanec (Dn)