Zamyslenie na deň 13.10.2024

20. nedeľa po Svätej Trojici
Hospodin ti oznámil, človeče, čo je dobré a čo žiada od teba: len zachovávať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojím Bohom. Micheáš 6,8


Marek 10,2-9(10-12)13-16

2 Tu prišli farizeji a skúšali ho otázkou, či je mužovi dovolené prepustiť manželku. 3 Odpovedal im: „Čo vám prikázal Mojžiš?“ 4 Odpovedali: „Mojžiš dovolil napísať prepúšťací list a prepustiť ju.“ 5 Ježiš im však povedal: „Takéto ustanovenie vám napísal pre tvrdosť vášho srdca. 6 No už na začiatku ich Boh stvoril ako muža a ženu. 7 Preto opustí človek svojho otca i matku a priľne k svojej žene 8 a budú dvaja jedno telo. Takže potom už nie sú dvaja, ale jedno telo. 9 Čo teda Boh spojil, človek nech nerozlučuje.“

(10 V dome sa ho na to učeníci znovu pýtali. 11 Povedal im: „Kto by prepustil svoju manželku a vzal si inú, cudzoloží. 12 Podobne cudzoloží manželka, ktorá svojho muža opustí a vydá sa za iného.“)

13 K Ježišovi prinášali deti, aby sa ich dotkol. Učeníci im však dohovárali. 14 Keď to Ježiš zbadal, rozhorčil sa a povedal im: „Nechajte deti prichádzať ku mne a nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo. 15 Amen, hovorím vám: Kto neprijme Božie kráľovstvo ako dieťa, nevojde doň.“ 16 A bral ich do náručia, kládol na ne ruky a požehnával ich.


Boží zákon – príťaž, alebo požehnanie. My ľudia radi obchádzame zákony – ľudské i tie Božie. Ohľadom seba ich máme tendenciu neraz zľahčovať a bagatelizovať (ako to v diskusii s Ježišom robia farizeji v otázke rozvodu), ale voči iným ich máme tendenciu neraz sprísňovať a pritvrdzovať (ako to zase robia učeníci v otázke prinášania detí Ježišovi k požehnávaniu). Ježiš však obom skupinám veľmi jasne ukazuje, že Darcom prikázaní je Boh. Ich dodržiavanie má zmysel a prináša Jeho veľké požehnanie – v tomto prípade pre manželov, ako aj pre deti. Boh Svojimi prikázaniami človeka (ako si neraz myslí) netrestá a nešikanuje, ale ochraňuje a vedie správnym smerom, aby sa neminul svojho cieľa. I preto spolu so žalmistom vyznávajme dnes i po celý svoj život: Nauč ma, Hospodine, ceste Svojich príkazov, ich zachovávanie Ti bude odmenou. Urob ma chápavým Tvoj zákon zachovávať a pridŕžať sa ho celým srdcom. Voď ma cestou Svojich prikázaní, lebo v tom mám záľubu (Ž 119,33-35).

Modlitba: Bože, ďakujem za Tvoje múdre zákony. Odpusť, že sa z nich často snažím vyšmyknúť. Veď ma po Tvojich správnych cestách podľa zákona životodarného Ducha. Amen.
Pieseň: ES 534
Autor: Marek Cingeľ


Jozef povedal svojim bratom: „Vy ste proti mne osnovali zlo, Boh to však obrátil na dobro.“ 1.Mojžišova 50,20

Žehnajte tých, ktorí vám zlorečia a modlite sa za tých, ktorí vás urážajú. Lukáš 6,28


2.Korinťanom 3,3-6(7-9) • 1.Mojžišova 8,18-22; 9,12-17 • Žalm 106,1-23 • Modlíme sa za: Biblické hodiny