Zamyslenie na deň 17.10.2024

1.Korinťanom 14,26-33

26 Čo teda, bratia? Keď sa zídete, každý má niečo: chválospev, učenie, zjavenie, hovorenie jazykmi či ich výklad; to všetko nech je na budovanie. 27 Ak niekto hovorí jazykmi, nech sú to dvaja alebo nanajvýš traja, a to jeden po druhom, a jeden nech vysvetľuje. 28 Ale ak by nemal kto vysvetľovať, nech mlčí v cirkevnom zhromaždení, ale nech hovorí sebe samému a Bohu. 29 No proroci nech hovoria dvaja alebo traja a ostatní nech to posúdia. 30 Ak by sa však inému, čo tam sedí, dostalo zjavenia, prvý nech sa odmlčí. 31 Lebo po jednom môžete všetci prorokovať, aby sa všetci poučili a aby všetci boli povzbudení. 32 Duchovia prorokov sa podriaďujú prorokom; 33 veď Boh nie je Bohom neporiadku, ale pokoja. Podľa zvyku vo všetkých svätých cirkvách


Záruka duchovného rastu. Pán Ježiš dal učeníkom sľub, že pošle Ducha Svätého a s Ním prídu aj potrebné dary pre cirkev. Už v úvode prečítaného Božieho slova máme popísané, ako prebiehali spoločné zhromaždenia. Všetko – každá časť – malo slúžiť na vzdelávanie, a teda lepšie poznávanie Pána Ježiša Krista. Na čo najlepšie poznávanie Božej vôle a Božieho plánu pre jednotlivca i pre cirkev. Tí, čo poznávali Boží plán a Božiu vôľu, boli tomu verne poslušní. To bola záruka duchovného rastu vo všetkých zboroch. A výsledok bol, že zbory rástli aj počtom. Sú tu vymenované a popísané tie najcitlivejšie dary: Hovorenie jazykmi – sú to dvaja a najviac traja, ale ak nemá kto vysvetľovať, nech radšej mlčia v cirkevnom zhromaždení. Proroctvo – tiež je tu povedané, že dvaja, najviac traja. Máme bratov aj sestry, ktorí sú odvážni k povedaniu proroctva. Ale nie sú pripravení k rozsudzovaniu proroctva. Pri obidvoch daroch musí byť splnená podmienka: „aby sa všetci poučili a všetci povzbudili.“ Pamätám si, ako mi jeden brat v zahraničí povedal: „u nás máme takých, čo majú tieto dary. Ale vôbec sa tým nevystatujú a sú to veľmi pokorní bratia.“ V pokore by sme mali ísť aj do dnešného dňa, že som pod Božím slovom, a to je pre mňa tou najväčšou autoritou. Poznávaj Božie slovo a duchovne budeš rásť.

Modlitba: Bože, ďakujem za dary Ducha. Odpusť, že ich nežiadame, ako by si Ty chcel, alebo po nich túžime kvôli pýche. Veď nás cestou pokory a dávaj nám dary spolu s túžbou slúžiť. Amen.
Pieseň: ES 284
Autor: Ján Jančo


Hospodin, tvoj Boh, je totiž milosrdný Boh, neopustí ťa ani ťa nezahubí. 5.Mojžišova 4,31

A máme k Nemu pevnú dôveru, že nás počuje, kedykoľvek o niečo prosíme podľa Jeho vôle. 1.Jána 5,14


Judit 15,4-14 (6-16) • Modlíme sa za: Zlaté Moravce (DNS)