Zamyslenie na deň 18.10.2024

Ján 18,28-32

28 Od Kajfáša odviedli Ježiša do vládnej budovy. Bolo včasráno. Oni však nevošli do vládnej budovy, aby sa nepoškvrnili a aby mohli jesť veľkonočného baránka. 29 Pilát teda vyšiel von k nim a opýtal sa: „Akú žalobu vznášate proti tomuto človeku?“ 30 Odpovedali mu: „Keby nebol zločincom, nevydávali by sme ti ho.“ 31 Pilát im odpovedal: „Vezmite si ho vy a súďte podľa svojho zákona!“ Židia mu na to: „My nemáme právo nikoho usmrtiť,“ 32 aby sa naplnilo Ježišovo slovo, ktorým naznačil, akou smrťou má zomrieť.


Doba post-pravdivá. Doba, ktorú žijeme, býva často označovaná ako post-moderná. K tomuto označeniu sa pripája ešte aj to ďalšie: post-pravdivá. Ľudia majú tendenciu skôr uveriť konšpirácii ako pravde. Pandémia COVID-u to ešte umocnila a viac prehĺbila. Pravda a jej posolstvo sú ľuďom tak blízke, priam na dosah, no skôr uveria hoaxom (nepravdivým správam). Ako je to vôbec možné? Typickým príkladom je aj Pilát. Prišiel do tesného kontaktu s Pánom Ježišom. Kristus bol stelesnením Pravdy, ktorá musela z Neho očividne vyžarovať a priam sálať. Byť v Ježišovej prítomnosti musel byť jedinečný zážitok. My to dnes vnímame už s istým „posunom“. Biblia nám to iste všetko hodnoverne tlmočí, ale „naživo“ to muselo byť ešte pôsobivejšie a mocnejšie (por. J 18,6). A na konci tejto kapitoly čítame tú známu Pilátovu otázku: „A čo je pravda?“ Pilát sa nevedel v tom všetkom jednoducho zorientovať. Toľko rôznych teórií o Ježišovi počul. – – V mnohom sa mu podobáme dnes. Kto má pravdu? Dnes táto otázka zaznieva z mnohých úst. Je také ťažké sa zorientovať v tomto svete. Každý má tú svoju pravdu? Pravda je len jedna! Kristus je cesta i pravda i život (J 14,6). A aj dnes platia Jeho mocné slová: „Poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí“ (J 8,32). V tejto dobe klamu toto zachraňujúce poznanie akútne potrebujeme.

Modlitba: Pane Ježišu, ďakujem, že si Pravdou. Odpusť, že ma pán lži niekedy vie namotať a uverím nepravde. Daj mi hlbokú vieru, nech sa nechám viesť Tvojím Duchom – Duchom Pravdy. Amen.
Pieseň: ES 249
Autor: Pavel Kušnír


Opovrhnutý bol a opustený ľuďmi, muž bolestí, ktorý poznal utrpenie. Izaiáš 53,3

Vydajú Syna človeka pohanom, vysmejú Ho, potupia a opľujú. Zbičujú Ho a zabijú, ale On na tretí deň vstane z mŕtvych. Lukáš 18,32-33


Judit 16,1-17 (1-22) • Modlíme sa za: Zvolen (ZvS)